5 důvodů, proč zařadit jedlý hmyz do jídelníčku

 V naší západní civilizaci je hmyz v kuchyni nebo v potravinách většinou známkou velkého problému. Potravinoví moli, octomilky nebo masařky jsou něčím, co u sebe doma rozhodně nechceme, tak proč se v poslední době tolik mluví o tom, že jedlý hmyz je potravinou budoucnosti?

Základní rozdíl je v tom, že hmyz určený k potravě je pro tyto účely speciálně chován na hmyzích farmách, které splňují ty nejvyšší standardy kvality a bezpečnosti. K účelu konzumace běžnou společností jsou vybrány druhy, které se běžně a po staletí konzumují například ve státech jihozápadní Asie či v Jižní Americe. Nejde tedy o žádnou novinku, ale o léty prověřený zdroj kvalitních živin.

Jaké jsou tedy hlavní důvody, proč byste hmyzím pochoutkám ve svém jídelníčku měli věnovat prostor i vy?

Vysoký obsah bílkovin

Sušený hmyz je bohatý na bílkoviny, což je základní stavební kámen našeho těla. Hmyz obsahuje podstatně více bílkovin než mnoho tradičních zdrojů bílkovin, jako jsou maso, luštěniny nebo mléčné výrobky. To představuje zajímavou možnost, jak zvýšit příjem kvalitního proteinu i při některých potravinových intolerancích či alergiích. 

Potraviny s hmyzím proteinem jsou oblíbené u sportovců jako sportovní proteinová výživa a u lidí, kteří si hlídají kalorický příjem kvůli hmotnosti. A ačkoliv je tento aspekt mnohdy kontroverzní - sušený hmyz má místo i na talířích některých veganů a vegetariánů, kteří prostřednictvím této potravy suplementují nedostatek jiných kvalitních zdrojů bílkovin.

Šetrnost k životnímu prostředí

Produkce hmyzu vyžaduje méně vody, půdy a potravy ve srovnání s chovem tradičních zvířat. Sušený hmyz má nižší uhlíkovou stopu, což znamená menší dopad na životní prostředí.

Právě environmentální hledisko je pro některé lidi faktorem, který je přiměje ke změně názoru a k zařazení hmyzích produktů do běžného jídelníčku. Někdy stačí udělat jen malou změnu, abychom přispěli k velké celospolečenské změně!

Různorodost chuti

Sušený hmyz nabízí různorodost chutí, a to díky různým druhům hmyzu, které lze konzumovat. Mnoho z nich má unikátní chuťové vlastnosti, které mohou obohatit vaše pokrmy. Konzumace sušeného hmyzu může být i zábavnou cestou za novými a nepoznanými chutěmi.

Kdo si netroufne na samotný hmyz, může vyzkoušet třeba ochucené cvrččí chipsy nebo tyčinky. díky příchutím jako chilli, sýr nebo mák a mořská sůl snadno zapomenete na to, že jíte něco neobvyklého.

Zdroj mikroživin

Hmyz obsahuje mnoho důležitých mikroživin, jako jsou vitamíny, minerály a esenciální mastné kyseliny. Zkuste tedy například vyměnit klasické těstoviny za Proteinové těstoviny s cvrččí moukou nebo doplnit obyčejnou mouku o Proteinový prášek na vaření a pečení. I takhle malá změna může přinést skvělé výsledky a zlepšit poměry živin ve vašem stravování!

Snížení potravinového plýtvání

Na planetě je stále více lidí a běžné potravinové zdroje nejsou bezedné. Vědci a zemědělci se zabývají tím, jak zajistit dostatek jídla, aniž by docházelo k další devastaci životního prostředí. Řešením tohoto problému mohou být právě potraviny s hmyzím proteinem.

Dá se tedy říci, že když začnete zařazovat sušený hmyz do svého jídelníčku, můžete přispět k řešení globálních problémů spojených s potravinovou udržitelností. To už je pořádný důvod, proč dát sušenému hmyzu šanci, co říkáte?

Když to shrneme, tak hmyz je chutná a zdravá pochoutka, díky které dostaneme do našeho těla spoustu prospěšných látek a díky vysokému obsahu proteinu účinně zatočíme s pocitem hladu. Navíc je hmyz opravdu potravinou budoucnosti, protože jeho chov je ve srovnání s chovem hospodářských zvířat daleko méně náročný na zdroje.

Věříme, že po přečtení tohoto článku již s ochutnávkou kvalitních hmyzích produktů nebudete váhat a objednáte si na Hmyzarna.cz svůj první ochutnávkový balíček!