7 mýtů o jedlém hmyzu, kterým možná věříte i vy!

O jedlém hmyzu nejspíš často čtete nebo slýcháte jako o potravině budoucnosti, ale v západním světě stále narážíme na spoustu mýtů a předsudků ohledně jeho konzumace. V tomto pikantním článku si rozebereme sedm hlavních mýtů o jedlém hmyzu a odhalíme, co je pravda a co ne.

Mýtus 1: Konzumovat jedlý hmyz je nezdravé

Jedlý hmyz chovaný na speciálních hmyzích farmách je naprosto bezpečná potravina. Na rozdíl od hmyzu žijícího ve volné přírodě je hmyz z farem živen kvalitní stravou bez pesticidů a herbicidů. Neobsahuje tak toxiny a jiné škodlivé látky. 

Strava hmyzu splňuje přísná hygienická kritéria a většinou ji tvoří biomasa, ovoce a zelenina. 

Nemusíte se bát toho, že hmyz, na kterém si budete chtít pochutnat, jedl během života zvířecí fekálie nebo mršiny. Ostatně - legislativně je dané, že hospodářská zvířata (i hmyz chovaný pro lidskou spotřebu), nesmí být krmena ničím závadným, a tedy ani odpadky, kontaminovanými nebo prošlými potravinami apod..

Za nezdravé by někteří odborníci mohli označit hmyzí dobroty s čokoládou nebo třeba pražený hmyz s pikantními příchutěmi, který obsahuje větší množství soli. I tady platí jako téměř u všeho, že množství dělá jed. Pokud budete dodržovat principy zdravého stravování a sem tam “zhřešíte” nějakou hmyzí pochoutkou, určitě se nic hrozného nestane.

Hmyz je bohatý na bílkoviny, minerální látky, vitamíny a další živiny. Použitím hmyzí mouky nebo využitím těstovin s hmyzím proteinem při běžném vaření se zasytíte kvalitní bílkovinou a na chuti nepoznáte rozdíl.

Mýtus 2: Hmyz je jedovatý

Ano i ne. Takto vágně napsané tvrzení nelze zcela jednoznačně vyvrátit neboť opravdu existuje mnoho druhů hmyzu, který je opravdu jedovatý. V České republice jsou za dva nejjedovatější druhy považovány puchýřník lékařský a majka fialová. S těmi se ale v nabídce pochoutek na Hmyzarna.cz nesetkáte.

Druhy hmyzu určeného pro konzumaci, jsou jasně dané nařízením Evropské unie. Jedná se o potemníka stájového (Alphitobius diaperinus), larvy potemníka moučného (Tenebrio molitor), saranče stěhovavé (Locusta migratoria) a cvrčka domácího (Acheta domesticus).  U tohoto hmyzu se o vlastní bezpečnost opravdu nemusíte bát. Určitě není jedovatý a navíc báječně chutná!

Mýtus 3: Chov jedlého hmyzu je energeticky náročný

Omyl! Chov jedlého hmyzu je z ekonomického i ekologického hlediska mnohem příznivější, než běžný konvenční chov dobytka. Rychlý růst a reprodukce hmyzu z něj činí levnou a udržitelnou volbu s menším dopadem na životní prostředí.

Hmyzí farmy zabírají daleko méně půdy, kterou je možné využít pro pěstování plodin. Využívají také zásadně méně vody a hmyz spotřebovává i menší množství krmiva, než je tomu u dobytka či drůbeže. 

Mýtus 4: Jedlý hmyz se dováží z Číny

Tohle slýcháme často, ale věřte nám. Ani jeden z našich dodavatelů nevyužívá pro výrobu svých hmyzích pochoutek hmyz z Číny. 

Značka WormUP provozuje hmyzí farmu v Česku. Firmy Black Food Market  a Crunchy pro výrobu svých produktů rovněž využívají jedlý hmyz s původem z Čech.  Firma Sens Food provozuje hmyzí farmu v Thajsku, Grig pracuje s hmyzem z litevské hmyzí farmy. 

Dovoz hmyzu pro lidskou spotřebu je v EU přísně kontrolován a dovážený hmyz by měl odpovídat stejným standardům jako ten, který se chová v členských zemích.

Mýtus 5: Hmyz v jídle způsobuje alergie

Stejně jako u celé řady jiných potravin, může i konzumace jedlého hmyzu nebo potravin obsahujících hmyzí protein způsobit alergickou reakci. Její intenzita může být v závislosti na citlivosti každého jedince různorodá. U někoho se projeví vyrážkou, svěděním nebo otoky, u někoho může jít až o život ohrožující stav.

Všechny potraviny obsahující hmyzí složku, musí být označeny jako potraviny obsahující alergen č. 2 (způsobující alergie na mořské plody, korýše a prachové roztoče). Informace o konkrétním druhu obsaženého hmyzu musí být také uvedená ve složení výrobku (česky i latinsky). 

Označení o obsahu hmyzu na jiném místě obalu je pak už jen čistě marketingové a je na každém výrobci, zda tuto informaci bude tímto způsobem svým zákazníkům sdělovat.

V ojedinělých případech je možné, že sušený hmyz může způsobit problémy i lidem s alergií na lepek. Ačkoliv se hmyz před usmrcením nechává vyhladovět, může obsahovat stopové prvky lepku, který se nachází v hmyzí stravě.

Mýtus 6: Konzumace jedlého hmyzu je neetická

Pro chov hmyzu jsou stanovené podmínky, které se týkají nejen hygieny a bezpečnosti, ale i humánního zacházení s hmyzem. V současné době se totiž hmyz chovaný pro lidskou spotřebu legislativně nijak neliší od dobytka nebo drůbeže. Při jeho chovu tak musí být zachována jeho důstojnost.

Souvisí s tím i usmrcení jedlého hmyzu. Na hmyzích farmách se hmyz nejčastěji usmrcuje zmražením, vhozením do horké vody nebo za pomoci oxidu uhličitého či horké páry. Hmyz nemá na rozdíl od vyšších savců vyvinutou nervovou soustavu, a proto necítí strach ani bolest (nebo to alespoň žádný z dosud provedených výzkumů nedokázal prokázat).

Pro některé vegetariány i vegany je konzumace hmyzu přijatelná, někteří se mu vyhýbají. Záleží na osobním přístupu každého člověka, jak se k otázce etiky pojídání hmyzu postaví. 

Mýtus 7: Jedlý hmyz je pochoutka jen pro dobrodruhy

Naopak! Mnoho druhů jedlého hmyzu je překvapivě chutných a přístupných všem. Křupaví pražení cvrčci nebo chutný červík mohou být nečekaně lahodní. Uznáváme, že kobylky už trochu té odvahy chtějí, ale nebudete litovat (náš tip - před konzumací odstraňte kobylkám křídla).

V mnoha kulturách se hmyz stal normální součástí stravy, tak proč si tuto pochoutku odpírat? Nejlepší bude udělat si názor až po důkladném ochutnání!

Doufáme, že nyní už na jedlý hmyz pohlížíte jinak, než tomu bylo před přečtením tohoto článku. Kdo by si pomyslel, že konzumace hmyzu může být nejen zdravá, ale i neodolatelně lahodná? 

Vyzkoušejte potraviny s hmyzím proteinem nebo si rovnou objednejte balení jedlého hmyzu v jeho přirozené podobě. První sousto bude výzva, ale to druhé si zaručeně užijete!

Zdroje: 

  1. Zásady správné zemědělské a výrobní praxe produkce hmyzu určeného pro lidskou spotřebu
  2. Edible insects - Future prospects for food and feed security
  3. Diplomová práce - Zapomenutá entomofagie
  4. Nejjedovatější hmyz v ČR
  5. Hmyz v potravinách. Jak je to možné?
  6. Institut modení výživy - Hmyz v potravinách
  7. Ekologie produkce jedlého hmyzu
radka-fucikova

Radka Fučíková

autorka článku
O gastronomii se zajímám už od malička, ale nikdy jsem si nepomyslela, že mi život přinese do cesty jedlý hmyz. Zjišťování informací o druzích, způsobu zpracování a dalších zajímavostech z hmyzího světa je pro mě naprosto fascinující a baví mě, že tohle téma stále ještě ve společnosti vyvolává kontroverzi. Ráda jdu proti proudu a svými texty se snažím rozšířit povědomí o tom, že jedlý hmyz je skvělou alternativou, kterou by každý z nás měl alespoň jedenkrát za život vyzkoušet.

Vybrané články z Hmyzího blogu

To nejdůležitější, co byste měli vědět o jedlém hmyzu

Jedlý hmyz - fenomén, který zachrání lidstvo před hladomorem a klimatickou krizí, nebo pouhý módní výstřelek?

Za nás je to rozhodně potravina, která budoucnost má a věříme, že se snadno zabydlí i v českých jídelníčcích.

Přečíst článek

5 důvodů, proč zařadit jedlý hmyz do jídelníčku

Proč se v poslední době tolik mluví o tom, že jedlý hmyz je potravinou budoucnosti?

Hmyz určený k potravě je pro tyto účely speciálně chován na hmyzích farmách, které splňují ty nejvyšší standardy kvality a bezpečnosti.

Přečíst článek

Jak to chodí na hmyzí farmě?

Když někomu řekneme o tom, že prodáváme na e-shopu výrobky s jedlým hmyzem, dost často dostáváme otázku, jak a kde se takový hmyz chová.

Hmyzí farmy nejsou ničím tajemným, ostatně, pár už jich máme i u nás v Čechách. Jak to v nich vypadá?

Přečíst článek