Jaké druhy hmyzu jsou jedlé?

Ačkoliv na celé planetě Zemi existuje dle odhadů entomologů zhruba 6 - 10 milionů druhů hmyzu, za jedlý hmyz se považuje pouze přibližně 2 100 druhů. V Evropské Unii jsou pro lidskou spotřebu schválené prozatím dokonce pouze 4 druhy. Pojďme se na ně podívat detailněji!

Zatímco v Asii nebo v Jižní Americe je jedlý hmyz běžnou součástí jídelníčku a nikdo se nad zvláštností typu potravin nepozastavuje, v Evropě jsou kromě legislativních omezení velkou brzdou pro rozvoj výroby produktů s jedlým hmyzem i předsudky a kulturní zvyklosti. Sedm nejčastějších mýtů o jedlém hmyzu jsme se pokoušeli vyvrátit v článku na hmyzím blogu. Pokud i ve vás vrtá červík pochybností, rozhodně si ho přečtěte!

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) se v rámci EU věnuje posuzování toho, zda je konkrétní druh hmyzu vhodný pro konzumaci a za jakých podmínek smí být součástí potravin. 

Přísným sítem schvalování prošly k dnešnímu dni pouze tyto 4 druhy jedlého hmyzu:

  • moučný červ (Tenebrio molitor)
  • saranče stěhovavé (Locusta migratoria)
  • cvrček domácí (Acheta domesticus)
  • potemník stájový (Alphitobius diaperinus)

EFSA jedlý hmyz posuzuje na základě nutričních hodnot, náročnosti chovu, toxikologických rizik a mnoha dalších parametrů. V České republice se chov jedlého hmyzu se řídí stejnými pravidly jako chov hospodářských zvířat. Více se o tom můžete dozvědět v článku Jak to chodí na hmyzí farmě?

Více informací v článku:
Jak to chodí na hmyzí farmě?

Do budoucna se seznam hmyzu možná dále rozšíří i o další druhy. Mezi odborníky se nejčastěji hovoří o zařazení mouchy bráněnky (Hermetica illucens).

Ta je unikátní tím, že dokáže velmi rychle znásobit svou hmotnost a také umí efektivně zlikvidovat zbytky rostlinné i živočišné výrobky, které by jinak přišly nazmar. Moucha bráněnka je významným zdrojem proteinu a v současnosti se využívá pouze jako krmivo pro zvířata. 

Mezi odborníky je považována za „superhmyz” a vedou se o ní debaty jako o udržitelné potravině budoucnosti. Bohužel nebo bohudík, pokud by se někdy využívala pro lidskou spotřebu, musí se krmit výhradně čerstvými potravinami, což její úžasnou schopnost recyklace potravin, které by jinak byly na vyhození poněkud narušuje.

Jak poznat potraviny, které obsahují hmyz?

Kolem jedlého hmyzu a jeho “tajném” přidávání do potraviny se v poslední době zvedla vlna nevole zejména v kruzích těch, kteří snadno uvěří konspiračním teoriím. Pravda je ovšem taková, že potraviny, které obsahují hmyz musí být řádně označeny dle platné legislativy. Znamená to, že hmyzí součást musí být uvedena ve složení výrobku a zároveň by na obalu měla být informace, že výrobek může způsobovat alergické reakce lidem alergickým na prachové roztoče.

To, zda se výrobce potravin s hmyzím produktem rozhodne tuto přednost svých výrobků propagovat na svých obalech například grafickým zpracováním hmyzu nebo textem na přední straně obalu, je už na něm.

Rozhodně však není pravda, že potraviny s hmyzem na sobě mají logo žáby v kruhu. Toto logo patří Rainforrest alliance, která se zavazuje k výrobě šetrné k životnímu prostředí, konkrétně k ochraně deštných pralesů.

Který hmyz je v EU jedlý?

Moučný červ

Prvním průkopníkem, který odstartoval éru jedlého hmyzu pro lidskou konzumaci byl moučný červ jehož prodej ve formě sušených larev byl schválen 1. 6. 2021.

V současné době se nařízení rozšířilo i o další způsoby, jimiž je možné moučné červy pro lidskou konzumaci zpracovávat. Larvy mohou být prodávány jak v usušené vcelku, tak i v prášku a tato surovina pak může být součástí proteinových tyčinek, sušenek, těstovin, výrobků na bázi luštěnin atd. Prášek z moučných červů může tvořit maximálně 10 % hmotnosti produktu.

Kompletní text nařízení EU o konzumaci moučného červa najdete na stránkách eur-lex.europa.eu.

Jak chutná moučný červ?

Chuť moučného červa je velmi jemná a nejčastěji je připodobňována k oříškům. Sušené larvy moučného červa mají velikost zhruba od 1,5 do 3,5 cm a vzhledem k jejich jednoduché struktuře jsou vhodné i pro ty, kteří si konzumaci jedlého hmyzu chtějí vyzkoušet na něčem “bezproblémovém”.

Jaké má moučný červ kalorické hodnoty?

Balení obsahující 100 g sušených červů má kalorickou hodnotu 2130 kJ / 510 kcal. Mouční červi obsahují z jedlého hmyzu nejvíce tuku (30 g na 100 g), ale zato se mohou pyšnit opravdu vysokým podílem bílkovin. V téhle proteinové dobrotě jich najdete až 56 g na 100 g výrobku. S minimálním podílem sacharidů (7 g na 100 g) a se 7,8 g vlákniny jsou červy výživnou svačinkou, která třeba narozdíl od tatranky dokáže tělo dodat i prospěšné látky a živiny. 

Sušení červy obsahují také mikroživiny a 10 esenciálních aminokyselin.

V kterých produktech najdete moučné červy?

Za ochutnání určitě stojí sušení červy. Vybírat můžete sušené červy v mnoha příchutích, a to jak na slano, tak i na sladko. Mlsné jazýčky potěší červíci v čokoládě nebo čokoláda ozdobená červy. Milovníci slaných chutí pak mohou ochutnat třeba červy s příchutí slaniny, chilly, s česnekem nebo jen tak slané červy na chuť. 

Pokud chcete ochutnat více příchutí a nevíte, které zvolit, doporučujeme objednat ochutnávkovou sadu sušených červů a cvrčků od Crunchy nebo dárkovou sadu sušených červů od Sens.

Sušení jedlí červíci

Odvažte se okusit netradiční pochoutku a vyzkoušejte křupavé jedlé červíky v mnoha různých příchutích.

V nabídce máme pražené červíky od Sens, Crunchy, Black Food Market, sušené červíky od značky Party Bugs, Grig a nechybí ani populární křupaví červíci od WormUP.

Sušení jedlí červíci

Saranče stěhovavé

Druhým zástupcem jedlého hmyzu se v EU stalo Saranče stěhovavé. To prošlo legislativním schvalováním v listopadu roku 2021. I saranče může být uvedeno na trh jak v mražené, tak i v sušené či práškové formě, a to jako součást proteinových nápojů, náhražek masa či těstovin. 

Zajímavostí je, že s obsahem sarančete se můžete setkat i u konzervované zeleniny či luštěnin, a dokonce může být i součástí některých piv. Ve složení ji také někteří výrobci uvádí u salámů, klobás a dalších uzenářských výrobků. Množství sarančího podílu se liší podle typu potraviny, do které je zahrnuta. 

Kompletní text nařízení EU o konzumaci saranče stěhovavého najdete na stránkách eur-lex.europa.eu.

Jak chutná saranče stěhovavé?

Saranče představuje už trošku vyšší level entomofagie neboli pojídání hmyzu. Dospělí jedinec totiž může měři až 3,5 cm a pokud se rozhodnete pro jeho konzumaci v celku, měli byste si být jistí tím, že vás jeho očička ani dlouhé nohy s drápky nijak nerozhodí.

Chuť sarančete, které bývá často nesprávně označováno jako kobylka, je příjemně oříšková nebo může trošku připomínat sušené mořské plody. U znalců jedlého hmyzu je ceněné především velmi výrazné křupnutí po zakousnutí.

Jaké má saranče stěhovavé kalorické hodnoty?

Samotné sušené kobylky jsou na tom kaloricky velmi dobře. ve 100 g sušených sarančat je pouze 1504 kJ / 360 kcal. Obsahují 51,5 g bílkovin, 28 g tuku a jen 0,4 g sacharidu.

V kterých produktech najdete saranče?

Sušená sarančata na takovéto domácí křupání u televize u nás najdete v příchutích sůl a chilli od značky Grig.

Sušené jedlé kobylky

Stačí jen zavřít oči a poprvé křupnout!

Tyto hmyzí pochoutky jsou významným zdrojem bílkovin, a proto jsou oblíbené u sportovců a u lidí, kteří si hlídají váhu.

Sušené jedlé kobylky

Cvrček domácí

Cvrček je mezi jedlým hmyzem nováčkem. Jeho konzumace je legálně povolená od ledna 2023. Zajímavé je, že se smí prodávat ve formě částečně odtučněného prášku, který je již nyní běžně součástí pečiva či cereálních tyčinek. Tady nesmí jeho množství ve 100 g výrobku přesáhnout 3 g. 

Schválené je dle nařízení EU o konzumaci cvrčka domácího také použití do čokoládových cukrovinek, těstovin nebo piva.

Jak chutná cvrček domácí?

Cvrček chutná jako oříšky. Jeho chuť je jemná a podle mnohých patří je nejchutnějším jedlým hmyzem. My to na stoprocent potvrdit nemůžeme, protože posouzení záleží na tom, co vám chutná. Určitě ale doporučujeme cvrčky vyzkoušet, a to jak sušené cvrčky, tak i jako součást proteinových tyčinek nebo třeba ve formě těstovin s cvrččí moukou.

Jaké má cvrček domácí kalorické hodnoty?

Kalorická hodnota cvrčků je 1979 kJ / 473 kcal na 100 g. Možná vás překvapí, že obsahují až 65 g bílkovin. To z nich dělá opravdovou proteinovou bombu. Sportovce potěší i nízký obsah cukru (7,8 g). Tuku mají sušení cvrčci 22 g/100g, ale obsahují pestrou škálu mikroživin a díky tomu se dají považovat za zdravou a chutnou svačinku.

V kterých produktech najdete cvrčka domácího?

Portfolio s cvrččími pochoutkami je opravdu široké. Pochutnat si můžete na sušených cvrčcích bez příchutě (Natural) i na mnoha ochucených variantách. Z těch nejzajímavějších jmenujme například cvrčky s příchutí zakysané smetany a cibule, cvrčky ve slaném karamelu nebo pálivou specialitu Carolina Reaper.

Sušení jedlí cvrčci

Křupaví sušení cvrčci - lahodná svačinka s hromadou bílkovin.

Cvrčci v mnoha příchutích jsou perfektní jako zdravé mlsání k televizi nebo jako zobání k práci nebo drobné občerstvení na výlety.

Sušení jedlí cvrčci

Potemník stájový

Potemník stájový byl EFSA schválený souběžně s cvrčkem. Do nařízení EU můžete nahlédnout na stránkách eur-lex.europa.eu. Jako součást pečiva, cereálií nebo třeba ovesných kaší může být přidáván do receptur ve stádiu larvy, a to buď mražený, sušený, v prášku nebo v kašovité formě.

Jak chutná potemník stájový?

Chuť je u potemníka velmi podobná chuti moučného červa. Konzistence je mazlavá nebo křupavá (záleží na úpravě).

Jaké má potemník stájový kalorické hodnoty?

Potemník obsahuje až 60 g proteinu na 100 g výrobku. Oproti cvrčkům má o něco více tuku (28 %).

V kterých produktech najdete potemníka stájového?

Zařazení produktů s obsahem potemníka stájového připravujeme.

Už víte, který z uvedených druhů ochutnáte jako první? Na Hmyzarna.cz si určitě vyberete, ať už plánujete vyzkoušet jedlý hmyz jen tak pro zábavu, nebo chcete hmyz zařadit do svého jídelníčku pravidelně. Tak jako tak vám přejeme dobrou chuť!

 

Zdroje:

1. Jana Vašíčková: Larva bráněnky je ztělesněním udržitelnosti
2. irozhlas.cz: Strašák jménem ‚chitin‘
3. Prováděcí nařízení Komise (EU) 2021/1975 ze dne 12. listopadu 2021
4. Diplomová práce: Zapomenutá entomofagie
5. Ministerstvo zemědělství: Hmyz a výrobky z hmyzu

radka-fucikova

Radka Fučíková

autorka článku
O gastronomii se zajímám už od malička, ale nikdy jsem si nepomyslela, že mi život přinese do cesty jedlý hmyz. Zjišťování informací o druzích, způsobu zpracování a dalších zajímavostech z hmyzího světa je pro mě naprosto fascinující a baví mě, že tohle téma stále ještě ve společnosti vyvolává kontroverzi. Ráda jdu proti proudu a svými texty se snažím rozšířit povědomí o tom, že jedlý hmyz je skvělou alternativou, kterou by každý z nás měl alespoň jedenkrát za život vyzkoušet.

Vybrané články z Hmyzího blogu

5 důvodů, proč zařadit jedlý hmyz do jídelníčku

Proč se v poslední době tolik mluví o tom, že jedlý hmyz je potravinou budoucnosti?

Hmyz určený k potravě je pro tyto účely speciálně chován na hmyzích farmách, které splňují ty nejvyšší standardy kvality a bezpečnosti.

Přečíst článek

To nejdůležitější, co byste měli vědět o jedlém hmyzu

Jedlý hmyz - fenomén, který zachrání lidstvo před hladomorem a klimatickou krizí, nebo pouhý módní výstřelek?

Za nás je to rozhodně potravina, která budoucnost má a věříme, že se snadno zabydlí i v českých jídelníčcích.

Přečíst článek

7 mýtů o jedlém hmyzu, kterým možná věříte i vy!

O jedlém hmyzu nejspíš často čtete nebo slýcháte jako o potravině budoucnosti, ale v západním světě stále narážíme na spoustu mýtů a předsudků ohledně jeho konzumace.

V tomto pikantním článku si rozebereme sedm hlavních mýtů o jedlém hmyzu.

Přečíst článek