To nejdůležitější, co byste měli vědět o jedlém hmyzu
Jedlý hmyz - fenomén, který zachrání lidstvo před hladomorem a klimatickou krizí nebo pouhý módní výstřelek? Za nás je to rozhodně potravina, která budoucnost má a věříme, že se snadno zabydlí i v českých jídelníčcích. V následujícím článku se dozvíte to nejdůležitější, co by vás o konzumaci jedlého hmyzu mohlo zajímat.
Hmyz jako potravina? Běžnější než myslíte!
Myslíte si, že jíst hmyz je něco odporného? Pak vás možná překvapí informace, že i vy sníte v průběhu roku až půl kila hmyzu. Nevěříte?
Opravdu se to děje, a to nejen během spánku, jak se často uvádí. Ve skutečnosti je náhodné pozření pavouka nebo můry při spaní spíše vzácné. Daleko častěji se s hmyzem setkáme v ovoci nebo v zelenině, ale třeba i v kávě, čaji, koření nebo v burákovém másle.
Novinkou není ani to, že běžnou součástí některých potravin je například lešticí látka šelak (E904), která se získává z výměšku brouků červce lakového.
To, že nám představa pojídání červů nebo kobylek přijde nechutná, pokud s ní ještě nemáme zkušenost, je v našich geografických podmínkách a při současné ekonomické situaci celkem pochopitelné. Jsou země, kde je sušený či jinak upravený hmyz pochoutkou. Například v Thajsku, Vietnamu nebo v zemích Jižní Ameriky by se nad něčím podobným ani nepozastavili.
Jak probíhá chov jedlého hmyzu?
V prvním části článku jsme vás možná trošku vyděsili, ale možná vás uklidní to, že průmyslově zpracovaný hmyz narozdíl od toho, který pozřeme omylem, žije opravdu kvalitní a plnohodnotný život a jeho konzumace je bezpečná.
Toho se často lidé obávají a s touto obavou přistupují i k potravinám z průmyslově zpracovávaného hmyzu. Tento mýtus o hmyzu je ale potřeba vyvrátit!
Chov a zpracování jedlého hmyzu podléhá velmi přísné kontrole a hmyz je chován téměř v laboratorních podmínkách. Dbá se na to, aby hmyz určení ke konzumaci nebo ke zpracování v potravinářském průmyslu měl tu nejvyšší možnou kvalitu.
Prostory, kde se hmyz chová jsou pravidelně čistěné a dezinfikované a hmyz dostává pestrou a kontrolovanou stravu. Nejde tedy o hmyz sesbíraný někde na louce nebo hůř - někde na smetišti. Abychom tedy i tento mýtus vyvrátili - v námi prodávaných produktech najdete zdravý a zcela nezávadný hmyz chovaný ve speciálních hmyzích farmách.
Mohlo by vás i zajímat, jak dochází k usmrcení hmyzu. Rozhodně nejde o nic drastického, ačkoliv se to na první dobrou může tak jevit. Hmyz se usmrcuje ve velkém, a to zpravidla mrazem nebo vhozením do horké vody. Může se ale usmrcovat sušením či horkou párou. I to legislativa umožňuje.
Díky tomu, že hmyz nemá vyvinutou nervovou soustavu, necítí bolest, ani strach. I přesto se dbá na to, aby zacházení s hmyzem bylo co nejvíce humánní a etické.
Více informací v článku:
Jak to chodí na hmyzí farmě?
7 mýtů o jedlém hmyzu, kterým možná věříte i vy!
Jaká je historie pojídání sušeného hmyzu?
Konzumace jedlého hmyzu se dějinami táhne jako červená nit. Pro pravěké lidi byl hmyz významným zdrojem živin, když zrovna neměli k dispozici mamuta nebo jinou kořist. Nedostatek potravy pomáhaly červy, larvy a kobylky překlenout i ve středověku. Zmínky o konzumaci hmyzu neboli entomofagii se objevují i v bibli.
Konzumace hmyzu upadla při rozvoji chovu hospodářského zvířectva v částečně zapomnění. Vepřové, hovězí nebo drůbeží maso dokázalo v dobrých časech spolehlivě uspokojit poptávku po kvalitní a dostupné potravě pro většinovou společnost.
Nicméně najít zmínky o konzumaci brouků lze i později, a to zejména v období válek a neúrody. Důkazem toho je česká kuchařka Česká kuchyně za dob nedostatku před sto lety od autora Čeňka Zíbrta z roku 1917. Zde najdete recepty na pokrmy z chroustů či na úpravu čmeláčích a motýlích zadečků.
V současné době se o konzumaci hmyzu začíná opět mluvit. Hlavním důvodem však (zatím) není globální nedostatek potravin, ale spíše vzrůstající povědomí o udržitelném stravování a hledání ekologicky šetrných zdrojů bílkovin. Objevuje se nejen v rámci sportovní a zdravé výživy, ale experimentovat se sušenými červy, křupavými cvrčky či s kobylkami začínají i šéfkuchaři prestižních restaurací.
Proč jíst jedlý hmyz?
Důvodů, proč zařadit hmyzí pochoutky do svého jídelníčku je několik.
Zaprvé, hmyz je bohatým zdrojem bílkovin, vitamínů a minerálů, což ho činí velmi výživnou potravinou.
Chov hmyzu je také ekologicky šetrný, protože vyžaduje mnohem méně vody, půdy a dalších zdrojů než tradiční zemědělství. Díky tomu může hmyz přispět k řešení problémů spojených s globálním oteplováním a potravinovou bezpečností.
Navíc, jedlý hmyz jak jsme již zmínili, je v mnoha kulturách tradičním jídlem, a v poslední době získává pozornost v gastronomii a kulinářském průmyslu. To vede k vytváření nových, chutných receptů, které lákají lidi, aby zkoušeli tento exotický druh potravy.
Více informací v článku:
5 důvodů, proč zařadit jedlý hmyz do jídelníčku
Sušený hmyz jako surovina v kuchyni? Ano!
Jednoduché recepty se sušeným hmyzem můžete ostatně vyzkoušet i u vás doma. Pro začátek zkuste klasické těstoviny nahradit proteinovými těstovinami s cvrččí moukou nebo vyzkoušejte třeba chutné guacamole obohacené o sušené cvrčky, které může být plnohodnotnou večeří nebo rychlým pohoštěním pro vaše hosty.
Sladké i slané moučníky můžete zpestřit použitím proteinového prášku na pečení a k snídani si zkuste naservírovat snídaňovou směs vloček a cvrčků!
Který hmyz je jedlý?
Když už jsme nakousli téma receptů, je na místě uvést také, jaké druhy hmyzu jsou chutné a které se konzumují nejčastěji.
V současné době jsou legislativou Evropské unie povolené 4 druhy hmyzu ke konzumaci:
- moučný červ (Tenebrio molitor)
- saranče stěhovavé (Locusta migratoria)
- cvrček domácí (Acheta domesticus)
- potemník stájový (Alphitobius diaperinus)
Jejich obsah v potravině musí být uveden na obalu a povinná je i informace o tom, že potravina může způsobit alergické reakce lidem alergickým na korýše a výrobky z nich a na prachové roztoče.
Proces schvalování je náročný a výrobce, který se chystá na evropský trh uvést potravinu s obsahem hmyzu, musí splnit přísná hygienická, epidemiologická a toxikologická opatření. Nutné je také uvést jakým způsobem bude hmyz zpracován a zda je potravina s hmyzími surovinami naprosto bezpečná.
Česká republika neměla do nedávné doby přidávání hmyzích komponentů do potravin téměř vůbec právně ošetřené. V současnosti už na to legislativa pamatuje a veterinární zákon s novelizací k 1.1. 2020 už umožňuje certifikovaným chovatelům dodávat hmyz pro zpracování potravin či krmiv pro zvířata.
Více informací v článku:
Jaké druhy hmyzu jsou jedlé?
Jak sušený hmyz chutná?
Přirozená chuť sušeného hmyz by se dala nejlépe přirovnat k oříškům. Mnozí zákazníci, kteří poprvé ochutnali sušený hmyz v přírodní variantě byli příjemně překvapeni, že lze velmi snadno zapomenout na to, co vlastně člověk jí.
Pokud myslíte, že vy byste hmyz v přírodní formě pozřít nezvládli, zkuste začít třeba s krekry nebo chipsy s cvrččím proteinem, které jsou u nás na Hmyzarna.cz k dostání v nejrůznějších příchutích. Oblíbené jsou slané chutě jako chilli, wasabi nebo česnek.
Čvrčky můžete dokonce ochutnat i ve sladké variantě. Či si pochutnáte na cvrčcích v hořké, mléčné nebo ve sladké čokoládě?
Radka Fučíková
autorka článkuVybrané články z Hmyzího blogu
5 důvodů, proč zařadit jedlý hmyz do jídelníčku
Proč se v poslední době tolik mluví o tom, že jedlý hmyz je potravinou budoucnosti?
Hmyz určený k potravě je pro tyto účely speciálně chován na hmyzích farmách, které splňují ty nejvyšší standardy kvality a bezpečnosti.
Přečíst článekJak to chodí na hmyzí farmě?
Když někomu řekneme o tom, že prodáváme na e-shopu výrobky s jedlým hmyzem, dost často dostáváme otázku, jak a kde se takový hmyz chová.
Hmyzí farmy nejsou ničím tajemným, ostatně, pár už jich máme i u nás v Čechách. Jak to v nich vypadá?
Přečíst článek7 mýtů o jedlém hmyzu, kterým možná věříte i vy!
O jedlém hmyzu nejspíš často čtete nebo slýcháte jako o potravině budoucnosti, ale v západním světě stále narážíme na spoustu mýtů a předsudků ohledně jeho konzumace.
V tomto pikantním článku si rozebereme sedm hlavních mýtů o jedlém hmyzu.
Přečíst článek