Jak to chodí na hmyzí farmě?

Když někomu řekneme o tom, že prodáváme na e-shopu výrobky s jedlým hmyzem, dost často dostáváme otázku, jak a kde se takový hmyz chová. Hmyzí farmy nejsou ničím tajemným, ostatně, pár už jich máme i u nás v Čechách. Jak to v nich vypadá?

Chov a zpracování jedlého hmyzu podléhá poměrně přísné legislativě. Nařízení Evropské Unie upravuje to, jaké konkrétní druhy se mohou pro lidskou spotřebu chovat. V současné době jsou to tyto konkrétní druhy hmyzu:

  • Potemník moučný (Tenebrio molitor),
  • Potemník stájový (Alphitobius diaperinus),
  • Cvrček domácí (Acheta domesticus),
  • Grylodes sigillatus – cvrček krátkokřídlý a
  • Gryllus assimilis – cvrček banánový

V blízké budoucnosti má však dojít ke schválením dalších druhů hmyzu. Spekuluje se o registraci bráněnky, což je druh mouchy, který dokáže během několika dnů znásobit svou velikost až 5000x. V současné době se bráněnky produkují pouze jako krmivo pro zvířata, avšak i v lidském jídelníčku by si jistě našli své využití.

Přímo v České republice se pak na jedlý hmyz vztahuje zákon č. 166/1999 Sb. (Zákon o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů). Trošku paradoxní a zároveň zábavné je, že kvůli tomu, že se zákon kromě hmyzu věnuje i chovu běžného hospodářského dobytka, používá se i pro chov hmyzu stejná terminologie.

Chov hmyzu probíhá ve stáji a když hmyz dosáhne své jateční váhy, jde na porážku.
 

Jak vypadá hmyzí farma?

Hmyzí farma, tedy místo, kde je chován jedlý hmyz musí splňovat celou řadu předpisů, aby byl chov bezpečný a aby měl hmyz důstojné podmínky. Narozdíl od krav či prasat nevyžadují červi, kobylky, ani cvrčci moc velký životní prostor. Jejich domovem na farmách jsou přepravky, které jsou v regálech nad sebou. Každá z přepravek je zajištěna, aby z ní hmyz nemohl uniknout, ale zároveň je zde zaručen dostatečný přísun čerstvého vzduchu, který hmyzí obyvatelé k životu nezbytně potřebují. 

Pro farmu je nesmírně důležitá jak dobrá ventilace, tak i klimatizace, protože pro některé druhy hmyzu je stálá teplota a vlhkost velmi důležitá. 

Bedýnky s hmyzem jsou označeny datem, aby mohli chovatelé snadno poznat, v jaké životní fázi se zrovna daný druh nachází. U hmyzu jsou tyto fáze zpravidla 4 - vajíčko, larva, kukla a dospělý jedinec. Pro konzumaci jsou vhodná všechna stádia, ale zpravidla se konzumují larvy nebo dospělí jedinci.

Jaké jsou výhody chovu jedlého hmyzu?

Oproti konvenčnímu chovu hospodářských zvířat je nespornou výhodou to, že chov jedlého hmyzu nezabírá tolik místa. Srovnáme-li rozlehlou pastvinu pro dobytek s jednou přepravkou plnou hmyzu, je rozdíl hned patrný.

Chov je také výhodný i z toho důvodu, že hmyz má rychlý reprodukční cyklus a množí se nezávisle na ročním období. Vedle sebe najednou můžete chovat stejný druh hmyzu v odlišném vývojovém stádiu. Produkce je tak zajištěna celoročně, bez výpadků v kvantitě či kvalitě.

Nezanedbatelná je také míra krmiva, které jedlý hmyz spořádá a jeho efektivní přeměna na stravitelnou část, tzv. biologická konverze.

Profesorka Lenka Kouřimská, expertka na výzkum jedlého hmyzu z České zemědělské univerzity ve sborníku k XLV. Symposiu o nových směrech výroby a hodnocení potravin odkazuje na výzkum Arnolda van Huise z Wageningen University(1) uvádí, že na vyprodukování 1 kg jedlé hmoty z hmyzu, je zapotřebí zpravidla méně než 2 kg krmiva. U vepřového masa je tento poměr 5 :1, u drůbeže 2 :1 a u skotu je zapotřebí 10 kg potravy na 1 kg váhy masa. 

To nás přivádí k otázce potravy v zajetí chovaného hmyzu…

_____________

(1) VAN HUIS, Arnold a . Potential of Insects as Food and Feed in Assuring Food Security: Annual Review of Entomology. Pdf. Online: Wageningen University, 2017. Dostupné zde.

Co jedlý hmyz jí?

Většina Evropanů má vůči jedlému hmyzu stále neopodstatněné předsudky. Dost často je hmyz představou něčeho nečistého a nechutného. Pravdou ovšem je, že hmyz, které je chovaný na hmyzích farmách, žije v dokonalé čistotě a navíc má i královské stravování.

Legislativa stanovuje pro hmyz chovaný pro lidskou spotřebu velmi přísné toxikologické a mikrobiologické požadavky. Na jejich dodržování dohlíží veterinární správa. Hmyz musí mít nejen dostatečný životní prostor, ale také krmivo a přístup k vodě.

Podestýlka, na které hmyz v bedýnkách žije, je nejčastěji z obilného šrotu, jako hlavní zdroj potravy poté slouží ovoce a zelenina vyřazené z obchodů. V žádném případě ale nesmí jít o ovoce či zeleninu se stopami plísní či hniloby.

Hmyz na farmách se neživí potravou živočišného původu a ani nejsou pro chov využívané žádné chemické preparáty nebo postřiky. Jde o velmi čistou záležitost.
 

Překvapením pro mnohé návštěvníky hmyzích farem je i fakt, že uvnitř to nijak nepáchne. Jediné, co je příjemně cítit, je pšeničný šrot. Hmyz samotný ale žádný zápach neprodukuje.

Při čištění hmyzích bedýnek vzniká jako vedlejší produkt chovu hmyzu tzv. frass - hmyzí hnojivo. Tohle hnojivo je pro zahrádkáře opravdovým pokladem, protože (trochu paradoxně) chrání rostliny proti hmyzím škůdcům. Oproti přípravkům plných chemických látek, které nejsou dobré ani pro nás, ani pro přírodu, je frass zcela přírodní a organickou záležitostí za pár korun.

Jak se jedlý hmyz usmrcuje?

Další častou otázkou, se kterou se chovatelé hmyzu setkávají, je jak se hmyz usmrcuje a zda při tom netrpí.

K usmrcování hmyzu může docházet na farmách, tak i přímo u zpracovatelů hmyzu. Důležité je, aby po usmrcení došlo ihned ke zpracování, protože zde velmi rychle dochází k degradaci tělesných schránek. Možností, jak hmyz humánně a rychle usmrtit je několik. Liší se od sebe způsobem, ale také cenou a překvapivě i tím, jak způsob smrti ovlivní nutriční hodnoty a kvalitu hmyzu.

Nejčastěji volí chovatelé usmrcení pomocí horké páry nebo pomocí hlubokého zmražení. Tyto způsoby jsou velmi rychlé a hmyz nemá dostatečně vyvinutou nervovou soustavu, aby při tomto aktu cítil strach nebo bolest. Z toho důvodu je jedlý hmyz součástí jídelníčku i u některých veganů i vegetariánů.

Usmrcený hmyz se poté rozdrtí na mouku, která se používá jako surovina při výrobě potravin s hmyzím proteinem nebo se po usušení využívá celý hmyz, který může být součástí sladkostí jako jsou lízátka nebo čokolády nebo se obaluje ve směsi koření a příchutí jako zdravý snack.

Celý jedlý hmyz

Proteinové chipsy

Sladké pochoutky

Jedlý hmyz je občas také součástí zážitkových fine diningových menu a překvapivě můžete sušené cvrčky potkat i v některých moderních cukrárnách jako zajímavou ozdobu na mechovém dortu.

Zajímá vás ještě něco jiného o jedlém hmyzu? Klidně nám napište na e-mail info@hmyzarna.cz a my se vám pokusíme odpovědět co nejrychleji to půjde.

radka-fucikova

Radka Fučíková

autorka článku
O gastronomii se zajímám už od malička, ale nikdy jsem si nepomyslela, že mi život přinese do cesty jedlý hmyz. Zjišťování informací o druzích, způsobu zpracování a dalších zajímavostech z hmyzího světa je pro mě naprosto fascinující a baví mě, že tohle téma stále ještě ve společnosti vyvolává kontroverzi. Ráda jdu proti proudu a svými texty se snažím rozšířit povědomí o tom, že jedlý hmyz je skvělou alternativou, kterou by každý z nás měl alespoň jedenkrát za život vyzkoušet.

Vybrané články z Hmyzího blogu

5 důvodů, proč zařadit jedlý hmyz do jídelníčku

Proč se v poslední době tolik mluví o tom, že jedlý hmyz je potravinou budoucnosti?

Hmyz určený k potravě je pro tyto účely speciálně chován na hmyzích farmách, které splňují ty nejvyšší standardy kvality a bezpečnosti.

Přečíst článek

To nejdůležitější, co byste měli vědět o jedlém hmyzu

Jedlý hmyz - fenomén, který zachrání lidstvo před hladomorem a klimatickou krizí, nebo pouhý módní výstřelek?

Za nás je to rozhodně potravina, která budoucnost má a věříme, že se snadno zabydlí i v českých jídelníčcích.

Přečíst článek

7 mýtů o jedlém hmyzu, kterým možná věříte i vy!

O jedlém hmyzu nejspíš často čtete nebo slýcháte jako o potravině budoucnosti, ale v západním světě stále narážíme na spoustu mýtů a předsudků ohledně jeho konzumace.

V tomto pikantním článku si rozebereme sedm hlavních mýtů o jedlém hmyzu.

Přečíst článek